Gaz sancısı, gaz oluşumu veya hareket eden gazların karın bölgesindeki kramp tarzı ağrılardır. Bu ağrılar kısa süreli olabilir veya günlerce devam edebilir. Bazen gaz sancısının şiddeti arttığında, karın bölgesinde kasılmalar, şişme veya sertleşme hissedilebilir.
Gaz sancısının nedeni, gazın karın içerisinde birikmesi, besinlerin haşlanmamış, pişmemiş veya çok fazla tüketilmesi, bazı besinlerin alerjik reaksiyonları veya sindirim sistemindeki enfeksiyonlar olabilir. Ayrıca, gaz sancısına neden olan bazı besinler, mısır, patates, baklagiller, kabuklu deniz ürünleri, kuru meyveler, süt ürünleri, karbonhidratlar ve çikolata olabilir.
Gaz sancısının önlenmesi veya hafifletilmesi için öncelikle, tüketilen besinlerin dikkatli seçilmesi ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyen besinlerin alınması gerekir. Örneğin, yüksek lif içeren sebzeler, meyveler, tam tahıllı gıdalar ve yağsız et tüketimi, gaz sancısının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, fazla karbonhidrat ve şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması, gaz sancısının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Gaz sancısını hafifletmek için, bol su içmek, yavaş yemek ve sindirim sistemine destek sağlayan bitkisel ürünler tüketmek gibi egzersizler de faydalı olabilir. Ayrıca, gaz sancısının hafifletilmesine yardımcı olabilecek olan bitkisel karın bölgesi karışımları, çaylar veya haplar da alınabilir.
Gaz sancısından kurtulmak için, doktorunuzu ziyaret ederek, karın bölgesindeki ağrıların nedenleri hakkında bilgi alınmalıdır. Doktorunuz, gaz sancısına neden olan faktörleri belirlemek ve gaz sancısının hafifletilmesine yardımcı olacak tedaviyi önerebilir.