Reflü Nedir? Reflüye Ne İyi Gelir?
Faydalı Bilgiler Sağlık

Reflü Nedir? Reflüye Ne İyi Gelir?

reflü

Reflü, özellikle yemeklerden sonra mide içerisinden yemek borusuna olan sıvı reflüyü tanımlar. Reflü, kalp yakını olarak da anılır ve çoğu zaman ağrı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, nefes alma güçlüğü ve bademciklerde şişme gibi belirtileri vardır.

Reflünün en sık görülen belirtileri arasında yanma hissi, gaz, kabızlık, mide veya göğüs ağrısı, göğüs tıkanıklığı hissi, kusma veya küçük mide çarpıntısı bulunur. Reflünün özellikle de gece vakti belirtilerini arttırması söz konusudur.

Reflüye ne iyi gelir? Reflü tedavisinde öncelikle hastanın beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve diyet planını uygun biçimde değiştirip, kendisine daha fazla zarar veren yiyecekleri tüketmemesi önerilir. Bunun yanı sıra sağlıklı kilo almak, özellikle yemekten hemen sonra yatarak ve yüksek yastıklar kullanarak, aşırı egzersizlerden kaçınarak, obeziteyi önlemek ve sigara içmekten kaçınmak da reflü tedavisinde çok önemlidir.

Reflü hastaları için bir diyet programının yanı sıra, çeşitli bitkisel ekstreleri ve bitkisel çayları kullanmak da yararlı olacaktır. Bazı bitkisel çaylar, özellikle de papatya, kuşburnu, anason, nane, tütün, kökü ve adaçayı içeren çaylar reflü tedavisinde etkili olabilir. Yeşil çay, zencefil çayı ve çörek otu çayı da reflü tedavisinde etkili olabilir.

Ayrıca, reflü tedavisinde ağızdan alınabilecek reflü ilaçlarının kullanımı da önerilir. Bu ilaçlar, ağızdan alınan proton pompası inhibitörleri (PPI) veya güçlü antasidler olarak adlandırılır. Bu ilaçlar, mide pH seviyesini arttırarak, mide asidinin yemek borusuna çıkmasını önler.

Reflü tedavisinde ayrıca, meyve suyu, yoğurt, kefir, probiyotikler, antioksidanlar, omega-3 yağları, C vitamini veyiğit bitkileri de kullanılabilir. Ayrıca, fizyoterapi teknikleri de reflü belirtilerini azaltmak için kullanılabilir.

Reflü tedavisinde öncelikle hastanın beslenme alışkanlıklarını değiştirip, daha sağlıklı bir diyet uygulamasının takip edilmesi, aynı zamanda fizyoterapi tekniklerinin kullanılması ve bitkisel çayların ve bitkisel ekstrelerin alınması, mide asidinin çıkmasını önlemek için ağızdan alınabilecek reflü ilaçlarının kullanımı, yoğurt, kefir ve probiyotiklerin alınması reflü tedavisinin başarılı olmasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir